середу, 5 червня 2019 р.

Земля - наш дім, дбаймо про нього разом

      5 червня - Всесвітній день охорони довкілля

      Свято було засновано Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році.
      Охорона навколишнього природного середовища – система державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на збереження та розвиток природоохоронного руху і природних ресурсів.
      Всесвітній день навколишнього середовища покликаний привернути увагу світової спільности до проблем навколишнього середовища та сприяти розумінню того, що основною рушійною силою природоохоронних заходів є людський фактор.
      Найменше що ми - люди можемо зробити для збереження планети, це запровадити традицію роздільного збору сміття.
      Роздільний збір сміття для європейців та мешканців інших розвинених країн – повсякденна справа, як похід до магазину за продуктами. Коли подорожуєш Європою, впадає в очі велика кількість різнокольорових контейнерів для сміття. І чим розвиненіша країна, тим цих контейнерів більше. В Україні дуже маленький відсоток людей дійсно сортують відходи, хоча мають для цього можливості. Дехто не знає, з чого почати, а дехто просто не розуміє важливість сортування сміття.
   Більшість відходів, які ми щоденно викидаємо в сміттєві контейнери, може отримати друге життя. Неперероблене сміття автоматично стає отрутою для довкілля, сортування ж значно полегшує його переробку. Завдяки вторинномувикористанню матеріалів можливе заощадження ресурсів або навіть отримання додаткової енергії.
   Сортування сміття дозволяє раціонально використовувати сміттєзвалища, де показник розумного використання може досягати 50%. Окрім цього, після сортування сміття громадянами, на сміттєзвалища потрапляє менше шкідливих відходів терміни розкладання яких досягають сотні років.  
   Найперша та найважливіша причина для сортування сміття – зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище. Ми повинні пам'ятати, що сортуючи сміття уже зараз, ми подаруємо безпечне майбутнє своїм дітям.
      Яворівська сільська бібліотека з нагоди Всесвітнього дня охорони довкілля підготувала для своїх користувачів серію буклетів-пам'яток під назвою "Земля - наш дім, подбаймо про нього разом", серія вміщає в собі 4 буклети "Вчимося правильно сортувати папір", "Вчимося правильно сортувати скло", "Вчимося правильно сортувати метал", "Вчимося правильно сортувати пластик". Буклети мають яскраве оформлення, чітко і лаконічно побудовані, і містять інформацію про особливості сортування тих чи інших відходів, цікаві факти про матеріал сортування, та загальну інформацію про важливість цього нескладного проте такого важливого процесу для нашого довкілля. Для ознайомлення з паперовим друкованим варіантом запрошуємо до бібліотеки.


  
 
 
 
 



Немає коментарів:

Дописати коментар